Een SOA-test hangt af van seksueel gedrag en risicofactoren

Seksueel actieve mensen maken zich vaak zorgen over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Om de overdracht van SOA’s te stoppen en een uitstekende seksuele gezondheid te behouden, is het cruciaal om regelmatig gecontroleerd te worden. Afhankelijk van uw seksueel gedrag en risico-indicatoren kan de testfrequentie echter veranderen. Deze tabel kan u helpen beslissen hoe vaak u zich moet laten testen op SOA’s.

Laag risico

U kunt ervoor kiezen u niet vaak te laten testen als u seksuele activiteiten onderneemt maar slechts één seksuele partner hebt en u beiden negatief bent getest op SOA’s. Toch is het altijd nuttig om eenmaal per jaar een SOA zelftest kopen, vooral als u een relatie begint met een nieuw iemand.

Mensen met een gemiddeld risico

Het is cruciaal om elke drie tot zes maanden een SOA-test te doen als je meerdere partners hebt die de een met de ander heeft. Dit is vooral cruciaal als u niet routinematig condooms gebruikt of als u onbeperkt met een nieuwe persoon omgaat. De reden hiervoor is dat je een grotere kans hebt om een SOA te krijgen, en routinematig testen kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van infecties.

Mensen met een hoog risico

Je moet je minstens eens in de drie maanden laten testen op SOA’s als je een risicogedrag vertoont, zoals deelname aan seksuele activiteit zonder bescherming met meerdere partners, gebruik van intraveneuze medicatie, of het uitvoeren van seksuele activiteiten. De reden hiervoor is dat u de grootste kans hebt om een SOA te ontwikkelen, en routinematig testen kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van ziekten en het voorkomen van SOA.

Aanstaande moeders

Ongeacht de mogelijke risico’s zouden zwangere vrouwen zich bij hun eerste prenatale afspraak moeten laten testen op SOA’s. Dit is te wijten aan het feit dat mensen vermijden om Gonorroe test kopen of andere SOA’s kunnen grote gezondheidsproblemen veroorzaken voor het ongeboren kind en kunnen worden overgedragen op de zuigeling na de geboorte.

Conclusie

Een essentieel onderdeel van het handhaven van seksuele gezondheid is het testen op SOA’s. Aan de hand van uw seksuele relaties en de bijbehorende risico’s moet u bepalen hoe vaak u zich laat testen. Het is cruciaal om in gedachten te houden dat u nog steeds besmet kunt zijn met een SOA en deze aan anderen kunt doorgeven, zelfs als u geen symptomen vertoont. Regelmatige onderzoeken kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van SOA’s, waardoor de overdracht van ziekten wordt gestopt. Neem contact op met uw arts als u vragen hebt over uw seksuele welzijn of als u wilt weten hoe vaak u zich moet laten testen.