4 handige tips voor LED-verlichting op zonne-energie

LED-verlichting op zonne-energie is een eenvoudig te installeren, maar effectieve oplossing om het uiterlijk van de buitenruimte te verbeteren. Ze zijn verkrijgbaar in tal van verschillende stijlen, zoals hangende lantaarns en de lantaarnpaal. Door de zonnepanelen op een plek te plaatsen waar direct zonlicht valt, worden de accu’s in de loop van de dag opgeladen. Als het donker begint te worden, is de bespaarde energie voldoende om de LED-lampen enkele uren van stroom te voorzien.

Hier zijn vier handige tips voor het gebruik van LED-lampen op zonne-energie:

Locatie en kantelhoek van het paneel

Om de batterijen voor de Iplux-zonnelampen volledig op te laden, is het gunstig om de panelen te plaatsen in een gebied dat dagelijks minimaal 6 tot 8 uur zonlicht ontvangt. Bij het plaatsen van de panelen is het belangrijk om gebieden te vermijden die schaduw kunnen creëren, zoals daken, muren en bomen.

Ook de kantelhoek van het zonnepaneel kan van invloed zijn op de mogelijkheid om stroom op te wekken. De gewenste hellingshoek ligt in de buurt van 30° voor de zomer en 45° voor de winter. Ook kan het paneel het beste worden geplaatst als het naar het zuiden is gericht.

Voorladen

Voordat u de lampen voor het eerst gebruikt, is het nuttig om ze een paar oplaadcycli te geven. In het ideale geval helpt het om de panelen minimaal 5 tot 10 cycli te laten doorlopen om overdag volledig op te laden en ‘s nachts weer te ontladen. Dit is handig om de batterij te optimaliseren en ervoor te zorgen dat deze een volledige lading kan accepteren. De meeste lampen die voor gebruik worden opgeladen, kunnen tot wel 8 uur meegaan wanneer ze worden gebruikt.

Vermijd andere lichtbronnen

Als het gaat om het installeren van de LED-verlichting op zonne-energie, is het belangrijk om een plek te vinden die vrij is van andere lichtbronnen, zoals straatverlichting of verandaverlichting. Deze lichten gaan ‘s avonds aan wanneer het lichtniveau een bepaald punt bereikt dat wordt gedetecteerd en opgeslagen in het geheugen van de sensor. Als de lamp slecht geplaatst is, kunnen er problemen ontstaan met het inschakelen van de lamp, omdat het omringende omgevingslicht de lamp lichter kan doen lijken dan hij in werkelijkheid is.

Regelmatig schoonmaken

Een regelmatige schoonmaakbeurt is belangrijk voor de zonnepanelen om ervoor te zorgen dat de batterijen dagelijks volledig worden opgeladen. Panelen met vuil en puin bovenop zullen moeite hebben met opladen, kunnen defect raken of zullen na verloop van tijd de levensduur van de batterij verkorten. De meeste van deze zonnepanelen zijn eenvoudig schoon te maken met een warm sopje en een schone doek.